2021.04.19. – ÁLLÁSFOGLALÁS

ÁLLÁSFOGLALÁS

A Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Dosta Sas Kulturális és Jogvédő Egyesület 2021. februárjában megkezdte -a járványügyi helyzetre való tekintettel- azt a munkát, amely segítséget nyújt a cigányságnak a védőoltás megszerzéséhez, ennek regisztrációjához, és az ezzel kapcsolatos legfontosabb kérdések megválaszolásához, a cigány emberek tájékoztatásához, segítéséhez. 

Munkatársaink hivatástudatból, erkölcsi kötelességüknek érezték, hogy a Covid19-pandémia időszakában ezeket a feladatokat elláthassák, társadalmi összefogással, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, hiszen számunkra nincs most fontosabb annál, hogy az életmentő átoltottság a cigányság körében is megtörténjen. Ám amennyiben Magyarország Kormánya ezt a tevékenységet támogatja, úgy sokkal hatékonyabban (digitális eszközök, vagy több ember bevonásával) tudjuk ellátni feladatainkat, és hálásak vagyunk minden segítségért.

A cigányság Baranya-megyei közösségében gyorsan információhoz jutottunk arról a sajnálatos tényről, hogy a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat tudta és bevonása nélkül 8 fő dolgozik (100.000 Ft/15 nap) ellenszolgáltatás fejében ugyanezen a feladaton. Erről a tényről az illetékes roma nemzetiségi önkormányzatok nem kaptak tájékoztatást. Tudomásunk szerint az Országos Roma Önkormányzat, a Máltai Szeretetszolgálat és Vecsei Miklós roma felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos úr épp egy ilyen program kialakításán dolgozik. Amennyiben létrejött ez a program, erről az illetékes roma nemzetiségi önkormányzat szintén nem kapott tájékoztatást, senki nem vette fel az ebben az igen fontos kérdésben a kapcsolatot szervezeteinkkel. 

Kérjük tisztelettel az Országos Roma Önkormányzatot, hogy hozza nyilvánosságra ennek a 8 főnek a személyét, elérhetőségét (amennyiben ez országos jelenség, úgy a többi megyében dolgozó kijelölt emberre is ez vonatkozik), és kérjük, hogy szíveskedjenek felvenni a törvény szerint illetékes Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal a kapcsolatot (országosan pedig mindig az illetékes helyi roma önkormányzattal).

Szeretnénk megtudni, hogy ki az, aki az illetékes Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat bevonása és tájékoztatása nélkül kijelölte ezt a 8 főt a munkára, amelyet mi már szervezetten, akkurátusan február óta végzünk, és ki az, aki szerződést kötött velük.

Kérjük, hogy szíveskedjenek meghatározni, hogy kinek a felelőssége volt a cigányság járványügyi védekezését segítő, fontos információnak a visszatartása, elhallgatása, vagy információval való visszaélése hivatali jogkörében. Kérjük, hogy az Országos Roma Önkormányzat adjon ki egy tiszta, átlátható közleményt a pandémia-támogatások eredményességéről, helyzetképéről.

Az eddig említett, vírushelyzet miatt fennálló kockázati tényezők mellett, nem mehetünk el szó nélkül a belső, roma szociálpolitikai, hiányos kommunikációból adódó kockázati tényezők mellett sem. Az első és legfontosabb belső kockázati tényező, hogy az egyébként Nemzetünk Kormánya általtámogatott a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat fölött álló Országos Roma Önkormányzat nagyon sok esetben aismeretségi-baráti alapon összeállt munkacsoportokkal dolgozik, ez pedig nem egyeztethető össze a támogatási szerződésben megfogalmazott nemzeti támogatási céllal, a jogilag illetékes és megválasztott Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat komoly és felelősségteljes munkájával, és a cigány emberek érdekeivel, egészségének megóvásával az adott vírushelyzetben.

További problémát jelent, hogy az Országos Roma Önkormányzatnak nem sikerült megteremtenie a hatáskör, feladat, felelősség hármasának az egységét. Az Országos Roma Önkormányzathoz delegált döntési jogok, és a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzathoz delegált feladat-végrehajtási jogok között információs szakadék tátong, és így gyakorlatilag a felelősség sem állapítható meg, mert a döntéshozó folyamatosan a végrehajtó felelősségét hangsúlyozza, holott a végrehajtónak nem volt lehetősége részt venni a döntéshozatalban, mert nem volt hatásköre. Tovább menve ebben a kérdésben azt látjuk, gyakorlatilag mindenféle helyről, mindenféle instrukciók születnek, mindenféle döntések születnek különböző helyekről, úgy, hogy azoknak a végrehajtója nem kerül bevonásra a döntéshozatalba. Ez egy nagyon jelentős belső kockázat. 

Az is tapasztalható, hogy a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat kihagyása, vagyis nem tájékoztatása komoly információs károkat és időcsúszást eredményeznek a Covid19elleni védekezésben. Sajnos az is előfordul rendszeresen, hogy egyes vezetőségi tagok részben tájékozatlanságból, de álláspontunk szerint az információk teljes körű birtokában, a saját céljaik elérése érdekében szándékosan dezinformálnak. Ezekből komoly viták keletkeznek, és teljesen fölösleges tiszteletköröket kell futni, és komoly időcsúszást eredményeznek, emellett sajnos hatásköri problémákat is létrehoznak. Hiszen a járvánnyal szembeni fellépés hatékonyságát jelentős mértékben csökkenti az, hogyha bizonytalanság alakul ki a helyi cigányságban, hogy valójában a döntéshozónak most ki is a képviselője. Innentől kezdve, ezek a fent felsorolt problémák már nem csak az időcsúszást, hanem a védekezés megvalósulásának az ellehetetlenülését is eredményezheti.

Meggyőződésünk, hogy a pandémia elleni védekezés erkölcsi-emberi kötelességünk, és elítéljük azokat, akik kihasználva a szegény, hátrányos helyzetben lévő embereket, csakis jövedelemszerzés céljából nyújtanak segítséget, vagy ahogy a cigány közösségben mondják nekünk az emberek: „pénzt csinálnak a vírusból”. Nem gondoljuk, hogy ez a megfelelő kommunikációja egy segítő szándékú nemzeti támogatásnak.

Kelt: Pécs, 2021.04.18.
Petrovics Gábor Lajos
PRNÖ elnök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: